• Tel: +90 (224) 451 81 00
  • info@marifetbelgelendirme.com.tr

1.     AMAÇ

Bu belgelendirme programı 11UY0010-3 Çelik Kaynakçısı Seviye 3 yeterliliği kapsamında adayın belgelendirilmesine yönelik olarak yapılacak olan sınav için temel yöntemleri, sınav koşullarını, kabul şartlarını ve belgelendirme sürecini tanımlamayı amaçlamaktadır.

2.     SINAV BAŞVURU ŞARTLARI

11UY0010-3 Çelik Kaynakçısı Seviye 3 sınavına katılmak isteyen adayda herhangi bir başvuru şartı bulunmamaktadır.

3.     BAŞVURU SÜRECİ

Başvuru yapacak adayların FR 32 Aday Başvuru Formu ve bu forma bağlı ekleri doldurarak fax, posta, birebir teslim yoluyla Marifet Belgelendirme’ ye ulaştırmaları gerekir.

Başvuru için gerekli evraklar;

 - Aday Başvuru Formu (Islak imzalı)

 - Başvuru Sahibi Taahhüdü Formu(Islak imzalı)

 - Belge Kullanım Sözleşmesi (Islak İmzalı)

 - Nüfus cüzdanı fotokopisi

 - Sınav ücretinin ödendiğine dair banka dekontu ( Eğer ödeme nakit yapılacak ise Marifet    Belgelendirme tarafından tahsilat makbuzu düzenlenip 1 nüshası başvuru yapan aday teslim edilmektedir.)

 - 1 adet vesikalık fotoğraf

 

4.     SINAV ÜCRETİ

Sınav ücreti FR 05 Sınav Ücretleri Formu’ nda belirtilmekte aynı zamanda Marifet Belgelendirme web sitesinde de yayınlanmaktadır. Adayın isim ve sınava katılmak istediği yeterlilik ismi dekontta belirtilmesi gerekir. Toplu başvurularda ücretin firma tarafından yatırılması durumunda kurum adının, aday sayısının kesinlikle belirtilmesi gerekir. Ayrıca isim listesi ve adayların hangi yeterlilikten sınava gireceği MARİFET BELGELENDİRME’ ye bildirmesi gerekir. Sınavlar, başvurular değerlendirildikten sonra sınavların gerçekleşmesi için uygun kontenjan sağlandığında aday ya da firma ile iletişimi geçilerek sınav ile alakalı gerekli bilgilendirme yapılır.

5.     SINAV KURALLLARI

-      Cep telefonu ile sınava girmek kesinlikle yasaktır. Çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla; cep bilgisayarı, kol ya da cep saati gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla; silah ve benzeri teçhizatla; araçlarla sınava girmek kesinlikle yasaktır. Bu araçlarla sınava girmiş adayların adı mutlaka ilgili tutanağa yazılacaktır.

-      Aday sınava girmeden önce sınava giriş belgesi ve kimlik belgesini göstermek zorundadır.

-      Bu sınav için verilen toplam teorik ve uygulama süresi birimlerin açıklama bölümlerinde verilmiştir.

-      Sınav başladıktan sonra 15 dk içerisinde gelen adaylar sınava kabul edilir.

-      Adaylar sınav değerlendiricisi tarafından belirtilen sınav zamanına ve planına uymak zorundadırlar.

-      Sınav süresince görevlilere sınav performansını etkileyecek soru sormak yasaktır. Aynı şekilde görevlilerin de adaylarla yakından ve alçak sesle konuşmaları yasaktır.

-      Sınav sürecinde şeritler ile çevrilmiş sınav alanın dışına çıkmak yasaktır.

-      Sınav esnasında sınavla ilişiği olmayan kişilerin şeritler ile çevrilmiş sınav alanına ve kamera açısına girmeleri yasaktır.

-      Sınav esnasında adayın İSG kurallarına uymadan tehlikeli davranışlarda bulunması halinde sınav görevlisi sınavı durdurma hakkına sahiptir.

-      Adayların sınav görevlileri ile tarafsızlığı zedeleyecek ilişkisi olması halinde aday sınav görevlilerini reddederek müteakip sınavlara katılma hakkına sahiptir.

 

6.     YETERLİLİK BİRİMLERİ

ZORUNLU BİRİMLER

-       11UY0010-3/ A1 Kaynak İşlemlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği

 

TEORİK SINAVI (T1) : Teorik sınavda adaylara  10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli ve her biri 10 puan değerinde yazılı sınav uygulanmaktadır.  Çoktan seçmeli sorularla düzenlenmiş sınavda yanlış cevaplandırılan sorulardan herhangi bir puan indirimi yapılmaz. Sınavda adaylara her soru için 2 dakika zaman verilir ve sınav süresi 20 dakikadır. Değerlendirme 100 puan üzerinden yapılır ve adayların sınavdan başarılı olabilmesi için 60 puan alması gerekir.

 

PRATİK SINAV (P1) : Bu birime ait pratik sınav diğer birimlerin beceri ve yetkinlik kontrol listelerinde tanımlanmıştır. Bu birime yönelik ayrı bir pratik sınav yapılmayacaktır.

 

SEÇMELİ BİRİMLER

-      11UY0010-3/B1 Elektrotla Ark Kaynağı (111)

 

TEORİK SINAV (T1) :  Teorik sınavda adaylara 10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli ve her 10  puan değerinde yazılı sınav uygulanmaktadır. Çoktan seçmeli sorularla düzenlenmiş sınavda yanlış cevaplandırılan sorulardan herhangi bir puan indirimi yapılmaz. Sınavda adaylara her soru için 2 dakika zaman verilir ve sınav süresi 20 dakikadır.  Değerlendirme 100 puan üzerinden yapılır ve adayların sınavdan başarılı olabilmesi için 50 puan alması gerekir.

 

PRATİK SINAV (P1): B1 birimine yönelik performansa dayalı sınav, TS EN ISO 9606-1 standardında belirtilen sınav parçaları ile yapılır. TS EN ISO 9606-1 standardı 5.bölümde belirtilen temel değişkenler ve yeterlilik kapsamına göre 6. bölümde belirtilen yol izlenerek sınav yapılır. Performansa dayalı sınavın süresi imalat şartları altında kullanılan bir süreye karşılık gelmelidir. Beceri ve yetkinlik ifadelerinin (Ek B1-2) tamamı performansa dayalı sınav ile ölçülmelidir. Beceri ve yetkinlikler kontrol listesinde aday tarafından başarılması zorunlu kritik adımlar belirlenir. Adayın, performans sınavından başarı sağlaması için kritik adımların tamamından başarılı performans göstermek koşuluyla sınavın genelinden asgari %80 başarı göstermesi gerekir. Adayın kaynak yaptığı numunesi TS EN ISO 9606-1 madde 6.4’e göre muayene edilir ve değerlendirme sonucunun başarılı olması gerekir. Ayrıca, EN ISO 5817’ye göre sınav parçasındaki aşırı kaynak metali, aşırı dış bükeylik, aşırı kalınlık, aşırı nüfuziyet ve yanma oluğu kaynak kenarı kusurları için C seviyesi, diğer kusurlar için B seviyesi sınırları içinde kalıyorsa yeterli sayılır. Yanma oluğu 0,5 mm’yi geçmemelidir.

-      11UY0010-3/B5 Metal-Ark Asal Gaz Kaynağı (MIG Kaynağı) (131)

 

TEORİK SINAV (T1) :  Teorik sınavda adaylara 10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli ve her biri 10 puan değerinde yazılı sınav uygulanmaktadır. Çoktan seçmeli sorularla düzenlenmiş sınavda yanlış cevaplandırılan sorulardan herhangi bir puan indirimi yapılmaz. Sınavda adaylara her soru için 2 dakika zaman verilir ve sınav süresi 20 dakikadır. Değerlendirme 100 puan üzerinden yapılır ve adayların sınavdan başarılı olabilmesi için 50 puan alması gerekir.

 

PRATİK SINAV (P1): B5 birimine yönelik performansa dayalı sınav, TS EN ISO 9606-1 standardında belirtilen sınav parçaları ile yapılır. TS EN ISO 9606-1 standardı 5. Bölümde belirtilen temel değişkenler ve yeterlilik kapsamına göre 6.bölümde belirtilen yol izlenerek sınav yapılır. Performansa dayalı sınavın süresi imalat şartları altında kullanılan bir süreye karşılık gelmelidir. Beceri ve yetkinlik ifadelerinin (Ek B5-2) tamamı performansa dayalı sınav ile ölçülmelidir. Beceri ve yetkinlikler kontrol listesinde aday tarafından başarılması zorunlu kritik adımlar belirlenir. Adayın, performans sınavından başarı sağlaması için kritik adımların tamamından başarılı performans göstermek koşuluyla sınavın genelinden asgari %80 başarı göstermesi gerekir. Adayın kaynak yaptığı numunesi TS EN ISO 9606-1 madde 6.4’e göre muayene edilir ve değerlendirme sonucunun başarılı olması gerekir. Ayrıca, EN ISO 5817’ye göre sınav parçasındaki aşırı kaynak metali, aşırı dış bükeylik, aşırı kalınlık, aşırı nüfuziyet ve yanma oluğu kaynak kenarı kusurları için C seviyesi, diğer kusurlar için B seviyesi sınırları içinde kalıyorsa yeterli sayılır. Yanma oluğu 0,5 mm’yi geçmemelidir.

-      11UY0010-3/B6 Metal-Ark Aktif Gaz Kaynağı (MAG Kaynağı) (135)

 

TEORİK SINAV (T1) :  Teorik sınavda adaylara 10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli ve her biri 10  puan değerinde yazılı sınav uygulanmalıdır. Çoktan seçmeli sorularla düzenlenmiş sınavda yanlış cevaplandırılan sorulardan herhangi bir puan indirimi yapılmaz. Sınavda adaylara her soru için 2 dakika zaman verilir ve sınav süresi 20 dakikadır.  Değerlendirme 100 puan üzerinden yapılır ve adayların sınavdan başarılı olabilmesi için 50 puan alması gerekir.

 

PRATİK SINAV (P1): B6 birimine yönelik performansa dayalı sınav, TS EN ISO 9606-1 standardında belirtilen sınav parçaları ile yapılır. TS EN ISO 9606-1 standardı 5. Bölümde belirtilen temel değişkenler ve yeterlilik kapsamına göre 6. bölümde belirtilen yol izlenerek sınav yapılır. Performansa dayalı sınavın süresi imalat şartları altında kullanılan bir süreye karşılık gelmelidir. Beceri ve yetkinlik ifadelerinin (Ek B6-2) tamamı performansa dayalı sınav ile ölçülmelidir. Beceri ve yetkinlikler kontrol listesinde aday tarafından başarılması zorunlu kritik adımlar belirlenir. Adayın, performans sınavından başarı sağlaması için kritik adımların tamamından başarılı performans göstermek koşuluyla sınavın genelinden asgari %80 başarı göstermesi gerekir. Adayın kaynak yaptığı numunesi TS EN ISO 9606-1 madde 6.4’e göre muayene edilir ve değerlendirme sonucunun başarılı olması gerekir. Ayrıca, EN ISO 5817’ye göre sınav parçasındaki aşırı kaynak metali, aşırı dış bükeylik, aşırı kalınlık, aşırı nüfuziyet ve yanma oluğu kaynak kenarı kusurları için C seviyesi, diğer kusurlar için B seviyesi sınırları içinde kalıyorsa yeterli sayılır. Yanma oluğu 0,5 mm’yi geçmemelidir.

 

-      11UY0010-3/B7 Aktif Koruyucu Gazla Özlü Tel Elektrotla Metal-Ark Kaynağı (136)

 

TEORİK SINAV (T1) :  . Teorik sınavda adaylara  10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli ve her biri 10 puan değerinde yazılı sınav uygulanmalıdır. Çoktan seçmeli sorularla düzenlenmiş sınavda yanlış cevaplandırılan sorulardan herhangi bir puan indirimi yapılmaz. Sınavda adaylara her soru için 2 dakika zaman verilir ve sınav süresi 20 dakikadır. Değerlendirme 100 puan üzerinden yapılır ve adayların sınavdan başarılı olabilmesi için 50 puan alması gerekir.

 

PRATİK SINAV (P1): B7 birimine yönelik performansa dayalı sınav, TS EN ISO 9606-1 standardında belirtilen sınav parçaları ile yapılır. TS EN ISO 9606-1 standardı 5. Bölümde belirtilen temel değişkenler ve yeterlilik kapsamına göre 6.bölümde belirtilen yol izlenerek sınav yapılır. Performansa dayalı sınavın süresi imalat şartları altında kullanılan bir süreye karşılık gelmelidir. Beceri ve yetkinlik ifadelerinin (Ek B7-2) tamamı performansa dayalı sınav ile ölçülmelidir. Beceri ve yetkinlikler kontrol listesinde aday tarafından başarılması zorunlu kritik adımlar belirlenir. Adayın, performans sınavından başarı sağlaması için kritik adımların tamamından başarılı performans göstermek koşuluyla sınavın genelinden asgari %80 başarı göstermesi gerekir. Adayın kaynak yaptığı numunesi TS EN ISO 9606-1 madde 6.4’e göre muayene edilir ve değerlendirme sonucunun başarılı olması gerekir. Ayrıca, EN ISO 5817’ye göre sınav parçasındaki aşırı kaynak metali, aşırı dış bükeylik, aşırı kalınlık, aşırı nüfuziyet ve yanma oluğu kaynak kenarı kusurları için C seviyesi, diğer kusurlar için B seviyesi sınırları içinde kalıyorsa yeterli sayılır. Yanma oluğu 0,5 mm’yi geçmemelidir.

-      11UY0010-3/B9 Tungsten Asal Gaz Ark Kaynağı (TIG Kaynağı) (141)

 

TEORİK SINAV (T1) :  Teorik sınavda adaylara  10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde yazılı sınav uygulanmalıdır. Çoktan seçmeli sorularla düzenlenmiş sınavda yanlış cevaplandırılan sorulardan herhangi bir puan indirimi yapılmaz. Sınavda adaylara her soru için 1-2 dakika zaman verilir. Değerlendirme 100 puan üzerinden yapılır ve adayların sınavdan başarılı olabilmesi için 50 puan alması gerekir.

 

PRATİK SINAV (P1): B9 birimine yönelik performansa dayalı sınav, TS EN ISO 9606-1 standardında belirtilen sınav parçaları ile yapılır. TS EN ISO 9606-1 standardı 5. Bölümde belirtilen temel değişkenler ve yeterlilik kapsamına göre 6.bölümde belirtilen yol izlenerek sınav yapılır. Performansa dayalı sınavın süresi imalat şartları altında kullanılan bir süreye karşılık gelmelidir. Beceri ve yetkinlik ifadelerinin (Ek B9-2) tamamı performansa dayalı sınav ile ölçülmelidir. Beceri ve yetkinlikler kontrol listesinde aday tarafından başarılması zorunlu kritik adımlar belirlenir. Adayın, performans sınavından başarı sağlaması için kritik adımların tamamından başarılı performans göstermek koşuluyla sınavın genelinden asgari %80 başarı göstermesi gerekir. Adayın kaynak yaptığı numunesi TS EN ISO 9606-1 madde 6.4’e göre muayene edilir ve değerlendirme sonucunun başarılı olması gerekir. Ayrıca, EN ISO 5817’ye göre sınav parçasındaki aşırı kaynak metali, aşırı dış bükeylik, aşırı kalınlık, aşırı nüfuziyet ve yanma oluğu kaynak kenarı kusurları için C seviyesi, diğer kusurlar için B seviyesi sınırları içinde kalıyorsa yeterli sayılır. Yanma oluğu 0,5 mm’yi geçmemelidir.

-      11UY0010-3/B14 Oksi-Asetilen Kaynağı (311)

 

TEORİK SINAV (T1) :  Teorik sınavda adaylara  10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli ve her biri 10 puan değerinde yazılı sınav uygulanmaktadır.. Çoktan seçmeli sorularla düzenlenmiş sınavda yanlış cevaplandırılan sorulardan herhangi bir puan indirimi yapılmaz. Sınavda adaylara her soru için 2 dakika zaman verilir ve sınav süresi 20 dakikadır. Değerlendirme 100 puan üzerinden yapılır ve adayların sınavdan başarılı olabilmesi için 50 puan alması gerekir.

 

PRATİK SINAV (P1): B14 birimine yönelik performansa dayalı sınav, TS EN ISO 9606-1 standardında belirtilen sınav parçaları ile yapılır. TS EN ISO 9606-1 standardı 5. Bölümde belirtilen temel değişkenler ve yeterlilik kapsamına göre 6.bölümde belirtilen yol izlenerek sınav yapılır. Performansa dayalı sınavın süresi imalat şartları altında kullanılan bir süreye karşılık gelmelidir. Beceri ve yetkinlik ifadelerinin (Ek B14-2) tamamı performansa dayalı sınav ile ölçülmelidir. Beceri ve yetkinlikler kontrol listesinde aday tarafından başarılması zorunlu kritik adımlar belirlenir. Adayın, performans sınavından başarı sağlaması için kritik adımların tamamından başarılı performans göstermek koşuluyla sınavın genelinden asgari %80 başarı göstermesi gerekir. Adayın kaynak yaptığı numunesi TS EN ISO 9606-1 madde 6.4’e göre muayene edilir ve değerlendirme sonucunun başarılı olması gerekir. Ayrıca, EN ISO 5817’ye göre sınav parçasındaki aşırı kaynak metali, aşırı dış bükeylik, aşırı kalınlık, aşırı nüfuziyet ve yanma oluğu kaynak kenarı kusurları için C seviyesi, diğer kusurlar için B seviyesi sınırları içinde kalıyorsa yeterli sayılır. Yanma oluğu 0,5 mm’yi geçmemelidir.

 

7.     SINAVA TEKRAR GİRİŞ HAKKI

Adayın belge almaya hak kazanması için başvuru yaptığı birimlerin teorik ve uygulama sınavlarından başarılı olma şartı aranır. Sınavların herhangi bir biriminden başarısız olan kişi bir yıl içinde başarısız olduğu birimden yeniden sınava girebilir. Başarılı olunan her birimin geçerlilik süresi 1 yıldır.

 

8.     BELGE GEÇERLİLİK SÜRESİ

TS EN ISO 9606-1 Madde 9.1’de belirtildiği üzere belgenin geçerliliği seçilen metoda göre 2 yıl veya 3 yıl olarak değişmektedir.

 

 

 

 

 

9.     BELGE GÖZETİM SIKLIĞI

Belge geçerlilik süresi içerisinde adaylar gözetime tabi tutulur. Adayın yeterliliği, TS EN ISO 9606-1 Madde 9.2’ de belirtilen yönteme göre her 6 ayda bir gözetime tabi tutulur. Gözetimi belge sahiplerinden kaynaklanan nedenlerle yapılamayan belge sahiplerinin belgeleri askıya alınır. Belgesinin askıda olma nedeni ortadan kalkan belge sahiplerinin belgelerinin geçerliliği geçerlilik süresi sonuna kadar devam eder.

 

10.  BELGE YENİLEME SÜRECİ

 

Belge geçerlilik süresinin sonunda belge sahibinin performansı TS EN ISO 9606-1 Madde 9.3’de bulunan ve aşağıda tanımlanan yöntemlerden biri kullanılarak değerlendirmeye tabi tutulur;

 a) Belge geçerlilik süresi 3 yıl olanlar için; 3 yıl sürenin sonunda belge sahibi yeniden sınava girerek belgelendirilir.

 b) Belge geçerlilik süresi 2 yıl olanlar için, son 6 aya ait yapmış olduğu 2 adet kaynak numunesine radyografik veya ultrasonik veya tahribatlı testlerden biri uygulanır. Kaynaklar hatasız veya tespit edilen hata kabul kriterleri içerisinde yer alıyorsa belge geçerlilik süresi 2 yıl daha uzatılır.

 

 

11.  BELGENİ N ASKIYA ALINMASI/İPTALİ

 

Gözetim sürecinde, yapılan kontroller sonrasında şartların karşılanmadığı tespit edilirse, belge belirli bir süre askıya alınabilir. Belgelendirilmiş kişinin, askıya alma gerekçelerini ortadan kaldırması durumunda, karar verici kararı ile belge belgelendirilmiş kişiye iade edilir.

 

 

12.  İTİRAZ VE ŞİKAYETLER

Başvuru sahipleri, adaylar, belgelendirilmiş kişiler ve onların işverenleri ve diğer kesimlerin belgelendirme süreci ve kriterleri konusunda itiraz ve şikayetlerinin olması durumunda itiraz ve şikayetlerini www.marifetbelgelendirme.com.tr  adresinden yapabilirler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13.  YAYIN VE DEĞİŞİKLİK

Değişen Sayfa

Tarih

Değişiklik

Revizyon No

-

-

06.03.2017

05.02.2018

19.07.2018

Yeni yayın

Ulusal Yeterlilik Revizyonu

Belgelendirme Programının tamamen güncellenip içeriğinin değişmesi

00

01

02